SPIN

Kino z Pasją: „Bulion i inne namiętności”

Aneta Borkowska niedziela, 25 sierpnia 2024, 07:01 Kultura

NoveKino Siedlce zaprasza na wracający po wakacjach cykl Kino z Pasją. W czwartek, 29 sierpnia o godz. 19. będzie można obejrzeć dramat „Bulion i inne namiętności”.

Czy namiętność może mieć smak? Reżyser udowadnia, że zdecydowanie tak! Film wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.

Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie i znany smakosz, gastronom Dodin. Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.

Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme’a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności” odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette” nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!

Reżyseria: Anh Hung Tran / Scenariusz: Anh Hung Tran / Gatunek: dramat / Kraj produkcji: Francja / Rok produkcji: 2023 / Czas trwania: 135 minut / Obsada: Juliette Binoche, Benoît Magimel, Emmanuel Salinger, Patrick d’Assumçao, Galatéa Bellugi, Jan Hammenecker

Seans poprzedzi rozmowa Agnieszki Osmólskiej-Ilczuk z Beatą Izdebską, miłośniczką dobrej kuchni w życiu i biznesie, technologiem żywienia i doświadczonym szkoleniowcem branży gastronomicznej oraz właścicielką „Szkoły Dobrych Manier”.

Na widzów będą czekały upominki od Fabryki Soli Ziołowej „Vera Soll”!

reklama

Możliwość komentowania jest wyłączona.