Uczniowie siedleckich i podsiedleckich szkół przekonywali mieszkańców miasta, aby robili zakupy z głową . Akcję „Nie marnuj jedzenia” zorganizowano w ramach Światowego Dnia Żywności. Cel jest jeden – ograniczyć ilość jedzenia lądującego w koszu.
Z danych Banków Żywności wynika, że rocznie czteroosobowa polska rodzina wyrzuca zakupy o wartości 2 tys. złotych. Najczęściej są to wędliny, pieczywo, warzywa i owoce. Główną przyczyną jest przegapienie terminu przydatności oraz zbyt duże zakupy.
– Do sklepów chodźmy z listą, sprawdzajmy datę ważności produktów, nie róbmy za dużych zapasów, korzystajmy z zamrażarek i zanim kupimy tonę niepotrzebnego jedzenia pamiętajmy, że miliony osób na całym świecie w tym momencie głodują – wyliczały uczestniczki dzisiejszego happeningu.
Podczas akcji przed jednym ze sklepów młodzież przygotowała dla siedlczan poczęstunek. Wcześniej przeszła ulicami miasta w barwnym korowodzie.